Programma


Workshops woensdag 24 mei 2023

Dit congres voor kinderartsen en kinderpsychologen is een klinisch georiënteerd congres dat dit keer het thema 'Daar praten we niet over: dat is Taboe!' heeft.

 


 

Hans Kling & Merel Klaassens

Niet alles komt goed: verdriet en onzekerheid delen in een maakbare wereld


De verwachtingen zijn hoog in onze maatschappij. Perfecte ouders, perfecte kinderen, alles is haalbaar en haal je het niet, dan moet iemand schuldig zijn.. Wie durft er nog over te praten, dat wij niet alles in de hand hebben, dat - hoewel wij ons best doen - het leven soms wonden slaat, die ons voorgoed veranderen? Relaties, ziekte en dood zijn niet volledig controleerbaar en kunnen ons voor hartverscheurende dilemma’s plaatsen en diepe rouw geven.

Hans Kling is meer dan 10 jaar werkzaam als geestelijk verzorger en werkt momenteel als Hoofd Dienst Geestelijke Verzorging bij het Maastricht UMC. Hij verdiept zich in palliatieve zorg voor kinderen en volwassenen en de existentiële en ethische aspecten hierbij. In zijn tweede masteronderzoek heeft hij onderzoek gedaan naar morele stress en multidisciplinair team functioneren. Hoe kunnen existentiële (betekenisgeving patiënt, naaste en zorgverlener) en ethische aspecten in het zorgteam en met de patiënt besproken worden? Het bespreekbaar maken van onzekerheid en het waarnemen en bespreken van verschillen in betekenisgeving/ interpretatie van de situatie zijn hierbij van groot belang.

Merel Klaassens is werkzaam als kinderarts in het Maastricht UMC. Haar subspecialisme is Erfelijke en Aangeboren aandoeningen, dus de zorg voor kinderen met (veelal complexe) problematiek ten gevolge van een genetische aandoening / verstandelijke of meervoudige beperking / autisme. Daarnaast houdt zij zich vooral bezig met palliatieve zorg voor kinderen en ethische aspecten van zorg in de breedste zin van het woord. Zij probeert barmhartigheid en menselijkheid centraal te stellen en collega’s te inspireren om vooral als mens anderen tegemoet te treden in plaats van de witte jas als alleen harnas te gebruiken.

 


  

Arend de Kloet, Menno van der Holst en Florian Allonsius

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH): Vaak voorkomende ‘onzichtbare’ problemen en de behoefte aan peer support

Kinderen en jongeren met NAH kunnen te maken krijgen met allerlei problemen die zowel invloed hebben op henzelf als op hun gezin. Welke klachten zijn dat, wat is het onderlinge verband? Welke ervaringen hebben patiënten en hun gezin en welke behoeftes hebben zij om met de vaak voor de buitenwereld ‘onzichtbare’ klachten om te gaan? Na het volgen van deze workshop weet je welke problemen kinderen en jongeren met NAH ervaren, wat de impact is op hun gezin, en wat hun behoeftes zijn ten aanzien van ondersteuning door peers. Je bent bekend met het Breinstraat ‘peer support’ platform en bent op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de behandeling van deze patiëntengroep in de medisch specialistische revalidatie en hoe dit in landelijke samenwerking met onderwijs en welzijn vorm krijgt.

Dr. Arend de Kloet is senior onderzoeker kinderrevalidatie en GZ-psycholoog. Hij is al jaren betrokken bij  vele onderzoeken op het gebied van NAH bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Op dit moment is hij projectleider voor het Breinstraat en het energiemeter project. Tevens is hij betrokken bij het landelijke Meedoen?! Next Step project waar er in samenwerking tussen Basalt Revalidatie en 14 andere revalidatiecentra een landelijk behandelprogramma NAH wordt opgesteld. Verder is Arend voorzitter van de stuurgroep van het landelijk consortium Hersenletsel en Jeugd.

Dr. Menno van der Holst is senior onderzoeker kinderrevalidatie en kinderfysiotherapeut. Hij is projectleider van het Meedoen?! Next Step project en is nauw betrokken bij meerdere NAH projecten waaronder Breinstraat en de energiemeter. Menno is tevens voorzitter van de Onderzoek & Ontwikkeling groep Hersenletsel en Jeugd en is in die hoedanigheid ook lid van de stuurgroep van HeJ.

Florian Allonsius is onderzoeker kinderrevalidatie en kinderfysiotherapeut. Hij is betrokken bij het project Meedoen?! Next Step als coördinator en PhD-kandidaat. Ook is hij betrokken bij de Onderzoek & Ontwikkeling groep Hersenletsel en Jeugd. Florian is tevens docent en scriptiebegeleider bij de masteropleiding kinderfysiotherapie aan Avans+.


Nathaly de Wind

Drugs(gebruik)-ers; wat moet je ermee?

Drugs zijn bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Online, op straat en in de winkels, overal is het verkrijgbaar. Ook in de zorg kunnen we er niet meer omheen. Maar, hoe moet je er mee omgaan in je spreekkamer? Ook als je zelf geen ervaring hebt in het gebruiken van drugs? Na deze dynamische workshop te hebben gevolgd heb je meer theoretische kennis over drugs en het gebruik hiervan. Wat echter belangrijker is, is dat je je bewuster bent geworden van je eigen houding t.a.v. middelen en gebruik(ers) en je je meer handelingsbekwaam gaat voelen in het bespreken van drugs en het gebruik ervan.

Nathaly de Wind is sinds 2011 werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland www.vnn.nl  Ze begon als maatschappelijk werker voor jongeren, en is sinds 2016 preventiewerker. "Als preventiewerker kom je met iedereen in contact die op wat voor manier dan ook te maken heeft met middelen. Het kan een bezorgde moeder zijn wiens kind wil experimenteren met drugs, een huisarts die wil overleggen over een patiënt, de gemeente die graag beleid wil over lachgas, een swinger die drugs wil testen op onze testservice, een arts in opleiding die getraind wordt in verslavingszorg, de pers die informatie wil over een campagne, noem maar op. Die diversiteit vind ik superleuk."

Ook blogt Nathaly graag over haar werk, en dat komt goed van pas bij haar functie. Preventie draait immers om voorlichting en het delen van kennis en ervaringen. 

Samen Nog Beter
    • Locatie

      Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum
      Woudenbergseweg 54
      3707 HX Zeist

      Routebeschrijving

      Follow us

    • Onze nieuwsbrief

All for Joomla All for Webmasters